Kipufogó, katalizátor és DPF

A kipufogórendszer hivatott biztonságosan elvezetni a motorból származó égéstermékeket, valamint lehetőségek szerint a csökkenteni a jármű károsanyag-, valamint zajkibocsájtását, melyet a jármű emissziójának nevezünk. Ezen feladatot a beépített katalizátor, szűrők (pl DPF), valamint a kipufogódobok (silencer, muffler) segítségével végzi. Cégünk vállalja gépjárművek kipufogó rendszereinek, azok komponenseinek, szenzorainak diagnosztikáját, szakszerű javítását.

Miért fontos a kipufogó rendszeres ellenőrzése

Egy hibásan működő, lyukas, korrodált rendszer nem képes ellátni feladatát, melynek megléte a hatósági műszaki vizsga feltétele is. Ugyanakkor egy hibás rendszer esetén a jármű menetdinamikája is változhat, de akár káros anyagokat tartalmazó gáz (égéstermék) is jelenhet meg az utastérben, mely hatással lehet az Ön és családja egészségére.

Kipufogógáz katalizátor

A katalizátor egy olyan autóipari alkatrész, mely kémiai folyamatok alkalmazásával csökkenti a gépjármű motorja által kibocsátott gázok károsanyag-tartalmát. A katalizátorban a jármű működése során magas (400 - 800 °C) hőmérséklet alakul ki, melynek segítségével a katalizátor betétben található nemesfémek az ártalmas anyagok egy részét (szén monoxidot és egyéb szénhidrogéneket) oxidálják, vagy ártalmatlan anyagokká (szén-dioxid, vagy vízgőz) alakítják át.

Kipufogógáz szűrők (DPF)

A motor által kibocsájtott szilárd részecskékre ható emissziós berendezést szűrőnek (köznyelvben DPF - Diesel Particulate Filter) nevezzük. Ezen berendezésekben a füstgáz nem módosul kémiai úton, viszont az elégetlen korom és egyéb szilárd részecskék kiszűrésre kerülnek. A DPF szűrők megléte és kifogástalan működése elengedhetetlen a korszerű dízelüzemű gépjárművek emissziós előírásainak teljesítéséhez, valamint az egészséges környezet megőrzéséhez.

Kérdés, érdeklődés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot.